Pönttötalkoot

Pönttötalkoot on vuosittainen tapahtuma, jossa puhdistamme Syntaksis ry:n Linnuntien linnunpöntöt. Tapahtuma on vanhaa perua ja sen juuret ovat 80-luvulla. Voit lukea pönttötalkoiden historiasta lisää Lehdykästä 2/2021. Pönttötalkoot järjestävät vuosittain Luontoministeri sekä Linnuntievastaava.

Pöntöt puhdistetaan talkoovoimin perinteisesti maaliskuussa. Osallistujat jaetaan osallistujamäärästä riippuen noin 3-6 henkilön ryhmiin. Ryhmät puhdistavat oman alueensa linnunpöntöt, kirjaavat ylös mahdolliset pesinnät tai anomaliat ja palauttavat päivän päätteeksi kirjaamansa tiedot Linnuntievastaavalle.

Varsinaisen puhdistustyön jälkeen on aika nauttia killan Emännän valmistamasta hernari ja pannukakku -ateriasta sekä jutustelusta kanssabiologien kanssa. Illan kruunaa legendaariset Pönttö sekaisin -bileet.

Killan pöntöt jakautuvat karkeasti viidelle eri alueelle:
Linnanmaa & Teknologiakylä
Puolivälinkangas
Kaijonharju & Syynimaa
Pikisaari & Ainolanpuisto
Hietasaari

Osallistuaksesi talkoisiin ei sinulla tarvitse olla ennestään kokemusta hommasta. Tekemällä oppii ja yleensä jokaisessa ryhmässä on edes yksi asiansa osaava henkilö, joka voi opastaa eri pesien tunnistuksen maailmaan. Pönttötalkoita ei kannata jättää välistä, sillä ne ovat eittämättä parhaiden haalaritapahtumien joukossa.


Menneet pönttötalkoot

Pönttötalkoiden data julkaistaan vuosittain Lehdykässä, mutta sitä pääsee tarkastelemaan ilman turhia pohdintoja myös nettisivujemme välityksellä. Aiempien vuosien dataa siirretään paraikaa nettisivuille, joten valikoima laajenee koko ajan.