Lehdykkä

Lehdykkä ei ole ainoastaan ”rakenteeltaan kerrannaisen lehden osa, joka liittyy oman ruotinsa välityksellä kokonaisuuteen”, kuten arvoisa Biologian sanakirja sen määrittelee, vaan Lehdykkä on myös biologian opiskelijoiden ainejärjestö Syntaksis ry:n julkaisema, opiskelijasukupolven toisensa jälkeen jo vuodesta 1967 koukuttanut kiltalehti. Lehdykkä on legendaarinen, vertaansa vailla oleva laatuläpyskä, jonka julkaisupäivää kiltalaiset odottavat vähintään yhtä suurella innolla kuin opintotukipäivää.  

Lehdykkä ilmestyy 4 kertaa vuodessa (yksi numero on biologian opintoihin hyväksytyille lähetettävä Fuksi-Lehdykkä). Lehti ilmestyy ensin paperiversiona, minkä jälkeen se julkaistaan nettiversiona. Vanhoja Lehdyköitä voi myös lueskella kiltahuoneella fyysisenä kopiona.

Heräsikö mielenkiintosi? Haluaisitko osallistua Lehdykän sisällön tuottamiseen? Olisiko sinulla juttuvinkki tai itse tekemäsi kirjallinen tuotos, sarjakuva, piirros tai valokuva, jonka toivoisit julkaistavan? Olet tervetullut kokouksiimme, joiden ajankohdan löydät killan kalenterista, tai voit lähettää meille ideasi. Lehdykän toimituksen tavoitat sähköpostitse: lehdykkasyntaksis.org

Katso myös sivun alalaidassa oleva tarkempi ohjeistus siitä, missä muodossa toivomme sinun lähettävän juttumateriaalia Lehdykkää varten.

Vanhan toimitusporukan 1920s teemailta / Kuva: Aleksi Takala

Ohjeistus Lehdykkään toimitettavia materiaaleja ja tiedostoja varten:

TIEDOSTOT
Toimita kuvat ja tekstit eri tiedostoissa. Tiedostonimien on hyvä olla selkeitä ja sisältöä kuvaavia. Tekstitiedostot toimitettava .doc eli “word”-muodossa, ja kuvat .jpg muodossa.

TEKSTI
1. Lehdykän levikki yltää kiltahuoneen ulkopuolelle. Lehdykkää voidaan jakaa myös henkilökunnan kahvitiloihin, muiden ainejärjestöjen kiltahuoneisiin, ja myös muille biologian opiskelijoiden ainejärjestöille ympäri Suomea. Pidä tämä mielessä sisältöä tuottaessasi – tuota vain materiaalia, jota kehtaat.
2. Tee tekstiin kappalejako käyttäen yhtä enter-painallusta. Älä muotoile tekstiä, käytä erikoisia fontteja tai hymiöitä.
3. Tekstin alkuun on hyvä sijoittaa otsikko, kirjoittaja tai nimimerkki, ja mahdollisia toiveita taitoon. Jos kuvia on tarkoitus sijoittaa juttuun, lisää myös kuvatekstit.

KUVAT
1. Kuvatiedostojen on oltava riittävän suuria. Huomioikaa, että Facebook, Instagram ja muut sosiaalisen median paskat pakkaavat kuvia ja heikentävät niiden laatua huomattavasti. Älä siis toimita em. ladattuja kuvia, vaan toimita alkuperäiset tiedostot.
2. Ota huomioon tiukentuneet tekijänoikeuslait. Kuvilla on oltava tekijänoikeuden haltijan lupa julkaistavaksi. Hyvien tapojen mukaisesti on pyydettävä kuvassa esiintyviltä henkilöiltä lupa ennen julkaisua, vaikka julkisella paikalla kuvattu kuva on laillisesti julkaisukelpoinen.

PIIRROKSET & SARJAKUVAT
Piirrokset ovat näin valokuvien valtakautena harvinaista herkkua, joten Lehdykkä vastaanottaa niitä riemuiten. Skannaa itse piirroksesi tiedostoksi, muokkaa se mieleiseksesi (muista selkeys) ja toimita tiedosto päätoimittajalle.


Jos olet epävarma, lähetä kysymyksesi sähköpostitse toimitukselle – autamme mielellämme. Muista myös, että juttusi ovat aina tervetulleita: tarjoa niitä meille koska vaan.
Lähetä materiaalisi sähköpostiin lehdykkasyntaksis.org