Kasvifysiologista tulee laboratoriotyöläinen, joka tutkii kasvien rakenteita ja toimintoja. Tutkimuskohteina ovat mm. hiilihydraattiaineenvaihdunta, sekundaarimetabolia, kasvunsäätelijöiden ja ulkoisten stressitekijöiden vaikutukset tai kukkimisfysiologia. Opintojen alkuvaiheessa kuljetaan muiden biologien mukana ja varsinainen eriytyminen voi alkaa toisen vuoden keväällä.
Kasvifysiologian opintojen aikana tutustutaan mikrolisäyksen saloihin sekä opiskellaan kasvien morfologiaa, anatomiaa ja molekyylibiologiaa. Oulussa tarjolla on myös runsaasti kursseja kasvienbiotekniikasta kiinnostuneille. Biologian opintojen ohella opiskellaan runsaasti biokemiaa, ja jonkin verran myös kemiaa. Opintoja ulkomailla suoritetaan enenevässä määrin.
Kasvifysiologian suuntautumisvaihtoehdon valinneet opiskelijat valmistuvat keskimäärin nopeammin kuin muun suuntautumisvaihtoehdon valinneet biologian opiskelijat. Oulusta valmistuneet kasvifysiologit ovat myös sijoittuneet työelämään hyvin. Mahdollisia työelämään sijoittumismahdollisuuksia ovat mm. metsäntutkimus, maatalouden toiminta, biotekninen tutkimus ja opetus- sekä tiedottamistehtävät. Oulussa tutkimuskohteina ovat mm. valon vaikutus männyn kasvuun, kylmän kestävyyden tutkimus, solukkoviljelymenetelmien hyödyntäminen, sekä kasvien sekundaarimetaboliatuotanto yhteydessä lääkekasvien hyötykäyttöön.