Käytännön opas: näin palautat pro gradu -tutkielmasi

Gradun palauttaminen armon vuonna 2016
Alkuperäisen ohjeen laatinut Jaakko Pietarinen.

Esisanat:
Gradun palautus ei ole niinkuin tavallisen esseen tai harjoitustyön palautus. Se on pitkällinen ja kärsimystä aiheuttava prosessi josta harvalla on kokemusta, tai muistikuvaa. Tämän takia tähän on koottu kirjallisia ohjeita ja muita näppäriä lauseita auttamaan sinuakin valmistumaan tyydyttävällä tavalla. Varmista kuitenkin menestyksesi opinnäytteen palautuksessa käymällä amanuenssin luona hyvissä ajoin. Kirjoittaja ei ota vastuuta mistään.

Palautuksen vaiheet:
0. Gradun pitäisi ennen tätä olla ainakin melkein hyväksytetty graduohjaajalla. Palautusprosessi olisi hyvä aloittaa muutamaa (4-5) viikkoa ennen gradutyöryhmän kokousta.
1. Hommaa Erjalta Vaaralalta (Opintoasiain toimistosihteeri) Jultika-lomake ja Kypsyysnäytelomake, esimerkiksi sähköpostitse.
2. Keksi gradullesi englanninkielinen nimi (tai suomenkielinen jos gradusi on englanniksi). Tarvitset sen Jultika-lomaketta varten. Hyväksytä nimi graduohjaajallasi.
3. Tee ja hyväksytä kypsyysnäyte graduohjaajalla.
4. Ota yhteys pääaineesi ohjaajaan ja kerro hänelle että olet palauttamassa gradun (Hän hommaa myös tarkastajat gradullesi).
5. Tulosta ja täytä Jultika-lomake. Käy hakemassa siihen ohjaajasi allekirjoitus. Jos ohjaaja ei ole paikalla niin sähköposti ohjaajalta riittää)
6. Vie tulostettu ja täytetty Jultika-lomake, sekä kypsyysnäyte Erja Vaaralalle
7. Odota kunnes saat luvan ladata gradusi laturiin
8. Voit tässä vaiheessa vaikka muuttaa gradutiedostosi PDF-A-muotoon Laturi-ohjeen mukaisesti.
9. Lataa gradu Laturiin (Katso yksityiskohtaiset ohjeet Yliopiston kirjaston sivuilta laturi.oulu.fi).
10. Tarkista ennen PDF-A tiedoston lähetystä (jonka teit Laturi-ohjeen mukaisesti), että se on oikeanlainen ja esimerkiksi kuvat ovat kohdallaan ja sisällysluettelo on vielä olemassa.

Hienoja, gradun palautukseen liittyviä päivämääriä ja niiden selitykset:

Gradutyöryhmän kokouksen päivämäärä:
Tätä ennen gradusi pitää olla valmis ja tarkistettu. Tarkistus täytyy tarkastajien tehdä kolmessa viikossa ja palautusprosessiin voi kulua viikko jos toinenkin.

Tutkinnon anomisen viimeinen päivämäärä.
Ennen tätä päivää kaikkien suoritusten pitää olla suoritettuna. Tällä hetkellä päivämäärä on noin kuukausi ennen tutkinnon myöntämispäivää. Ota tämä huomioon jos sinulla on vielä jotain muita suorituksia uupumassa kuin gradu.

Kaiken kaikkiaan, ota huomioon että gradun palautus pitäisi aloittaa noin kaksi kuukautta ennen aiottua valmistumista ja kaiken muun pitäisi olla suoritettuna noin kuukausi ennen aiottua valmistumispäivää.

Normaaleja gradun palautukseen liittyviä tuntemuksia:

1. Ääretön helpotus kun gradu on viimeinkin valmis
2. Pelko siitä, että gradu on sittenkin täysin ala-arvoinen
3. Luovutuksen tunne: ”entä sitten vaikka se olisikin huono. Kunhan vain nyt pääsen eroon tästä.”
4. Ei helvetti miten tähän voi kulua näin paljon aikaa.
5. äääääääääää

~Miksi tässä ohjeessa on näin monta kohtaa?~