IRC-opas

Näin pääset irkkiin -opas aloittelijoille (ja miksei muillekin)

IRC on Oulun yliopiston opiskelija Jarkko ’Wiz’ Oikkarisen kehittämä pikaviestintäprotokolla. Sen avulla ihmiset voivat keskustella keskenään internetin yli. Eräs perustavanlaatuinen ero IRC:n ja esimerkiksi MSN Messengerin välillä on se, että keskustelu tapahtuu nk. kanavissa, esim #Syntaksis. Jokaisella kanavalla on ihmisiä, joissain enemmän, joissain vähemmän. Toki yksityinenkin viestintä on mahdollista. Mutta itse ohjeeseen.

 1. Tämä vaihe eroaa hieman riippuen siitä, käytätkö Windowsia, vai Linuxia/Mac:iä. (Jos et tiedä, katso näetkö jossain päin tietokonetta omenan kuvaa, jos näet se on Mac, jos et, se on mitä todennäköisimmin Windows.)
  • Windows-käyttäjät: Lataa PuTTY.exe täältä.
  • Linux/Mac-käyttäjät: Käynnistä pääte (Mac: Terminal.app, Linux: Pääte tai Terminal). Kirjoita ssh pajun_käyttäjätunnus@tuomi.oulu.fi. Paina enter ja siirry kohtaan 7.
 2. Kirjoita Host name -kenttään tuomi.oulu.fi. Varmista että Port-kentässä on 22. Varmista myös, että näiden kenttien alapuolella oleva Connection type -valinta on kohdassa SSH.
 3. Mene vasemmalla olevasta puusta välilehteen Window —> Translation ja laita kohtaan Character set translation… UTF-8.
 4. Mene välilehteen Connection —> Data ja kirjoita kohtaan Auto-login username oma Pajun käyttäjätunnuksesi. (Olemmehan laiskoja).
 5. Tallenna näpyttelemäsi asetukset palaamalla Session-välilehdelle ja kirjoittamalla Saved sessions -kenttään haluamasi nimi, esim Tuomi. Klikkaa tämän jälkeen Save.
 6. Nyt voit yhdistää klikkaamalla Open.
 7. Näin ensimmäisellä kerralla tulee varoitus että palvelimen RSA-avaimen sormenjälkeä ei tunneta, tämä on aivan normaalia (ensimmäisellä kerralla). Vastaa kysymykseen myöntävästi.
 8. Anna pajun salasanasi. Huomaa että mitään ei tule näkyviin kun kirjoitat, tämä on aivan niinkuin pitääkin, salasanasi menee silti perille.
 9. Nyt olet kirjautunut Tuomelle. Eteesi aukeaa lista kaikesta hauskasta mitä voit täällä tehdä. Nyt tyydymme kuitenkin käskemään
     screen irssi
  TÄMÄ TEHDÄÄN VAIN ENSIMMÄISELLÄ KERRALLA, TAI JOS IRSSI ON JOSTAIN SYYSTÄ SULKEUTUNUT!
 10. Nyt irssi on käynnissä. Laitetaan vielä yliopiston irc-serveri asetuksiin:
     /server add -auto -network ircnet irc.oulu.fi
 11. Säädä Irssin merkistö kuntoon, niin ääkköset näkyvät:
     /set term_charset UTF-8
     /set recode_fallback CP1252
 12. Yhdistä IRCnettiin komentamalla
     /connect ircnet
 13. Muuta käyttäjätunnuksesi eli nickisi haluamaksesi komentamalla
     /nick haluamasi_nick
 14. Lisää #Syntaksis Irssin kanavaluetteloon, jolloin sinne liitytään jatkossa mahdollisen uudelleenkäynnistkysen jälkee automaattisesti.
     /channel add -auto #Syntaksis ircnet
 15. Yhdistä Syntaksiksen kannulle komentamalla
     /j #Syntaksis
 16. Nyt voit jutella kannulla olevian ihmisten kanssa kirjoittamalla asiasi ja painamalla enter. Huomaa että #Syntaksis aukesi ikkunaan 2. Ikkuna 1 on statusikkuna ja mut mahdollsiet kanavat aukeavat järjestyksessä ikkunoihin 3-. Ikkunoiden välillä siirrytään painamalla joko Alt+numero tai painamalla Esc ja sen jälkeen numero.
 17. Kun haluat sulkea irssin, paina Ctrl+A ja sen jälkeen D. Nyt irssi jää Tuomelle pyörimään, ja voit palattuasi lukea kaiken mitä kanavalle on tällä välin kirjoitettu. Tuomesta poistut näppäinyhdistelmällä Ctrl+D.
 18. Kun haluat palata, Windows-käyttäjänä käynnistä PuTTY ja kaksoisklikkaa tallentamaasi sessiota, esim Tuomi, Mac/Linux käyttäjänä toimi kohdan 1 mukaan. Päästyäsi tuomelle komenna screen -rd, jolloin irssi aukeaa. Jos saat virheilmoituksen ”There is screen to be resumed”, on Tuomi todennäköisesti käynnistetty uuudelleen tms. Tässä tapauksessa komenna
     screen irssi
 19. Hyödyllisiä komentoja:

     /q Nick [Avaa yksityisviesti-ikkuna Nick:n kanssa]
     /wii Nick [Näytä perustietoja käyttäjästä Nick]
     /me tekee jotain [Näyttää * Nick tekee jotain]
     /names [Listaa kanavalla olevat henkilöt]
     /away syy [Pistää sinut away-moodiin, jolloin muut näkevät ettet ole paikalla. Takaisin tullessasi pelkkä / away poistaa away-moodin]

  Jos haluat löytää kattavamman oppaan Irssin käytöstä, suosittelen Eero Tynin Irssi-opasta ja Linux.fi:n Irssi-sivua